Eurol specialty lubricants

October 27, 2016

Door tot op microscopisch niveau in te zoomen op metaal, laten we zien hoe het nieuwe smeermiddel van Eurol werkt. In een steengroeve zie je een jaw-crusher die als demonstratieobject wordt gebruikt. De jaw-crusher heeft duidelijke tekenen van verwering, door de heftige omstandigheden waar deze in gebruikt wordt. De jaw-crusher wordt gebruikt op plaatsen waar veel zand en stof opstuift. Dit zand, in combinatie met de grote klappen die de jaw-crusher maakt om de stenen te vergruizen, zorgt voor extreme slijtage als er niet goed gesmeerd wordt. Een ideale situatie om te laten zien welk verschil de nieuwe specialty lubricant van Eurol hierin kan maken!

Behind the Scenes

Samen met de klant hebben we nagedacht over een manier om hun nieuwe smeermiddel zo mooi mogelijk te laten zien. Het smeermiddel blinkt uit in extreme omstandigheden, dus wilden we zo’n extreem mogelijke situatie laten zien. Daarom hebben we samen gekozen voor een woestijn-achtige steengroeve waarin een jaw-crusher staat. Daarin kunnen we alle voordelen van de middelen zo goed mogelijk laten zien.

We hebben een steengroeve van 100 bij 100 meter gemaakt. Dit vraagt natuurlijk veel rekenkracht in 3D. Daarom hebben we een aantal verschillende stenen en rotswanddelen gemaakt, die we meerdere keren hebben verspreid door de steengroeve in verschillende patronen. Daardoor zijn niet alle wanddelen van de steengroeve uniek, maar lijkt dat wel zo. Dit scheelt enorm veel rekenkracht voor de computers.

Wij hadden geen idee hoe een jaw-crusher er precies uit ziet en wilden liever geen model van een specifiek merk gebruiken. Op basis van filmmateriaal hebben we zelf een jaw-crusher ontworpen die voldoet aan wat wij graag willen zien. Daardoor kunnen we onderdelen zoals een aan- en afvoerband, hekwerk, looppaden en trappen precies zo positioneren dat ze mooi in beeld vallen, maar niet in de weg staan.

Om de daadwerkelijke werking van het smeermiddel van Eurol te kunnen zien, moeten we heel ver op het metaaloppervlak inzoomen. Dat betekent dat we onderzoek moesten doen naar het oppervlak van metaal op microscopisch niveau. We kwamen erachter dat metaal van dichtbij erg vergelijkbaar is met een ruig berglandschap. Daarom hebben we voor het metaal oppervlak technieken gebruikt waar we normaal gesproken berglandschappen mee maken.